Az esemény sikeresen lezajlott, minden résztvevőnek köszönjük az együttműködést, s az élményeket. Folytatjuk!

Április 25-29. |

Három napos intenzív képzésre invitáljuk Székelyföld felelős gazdálkodóit, az anyaföldhöz visszatérő és hazatérő fiataljait, ahol

 • a nemzetközi színtéren tapasztalt Márkuly István “Kurgi”, a #permakultúra nagyjaival együttműködve szerzett tudását osztja meg velünk.
 • Bara Istvan bemutatja a természetközelibb életmódhoz vezető útjukat, a Bara tanya tapasztalatait, mindennapjait.
 • Szentgróti Pál Hagyományos építészet gyakorlata napjainkban teróleten ostja meg tapasztalatát velünk.
 • Fórika Endre "eapo" a kis közösségek megerősödéséről és összefogásáról tart gyakorlati bemutatót.
 • Helyi gazdálkodók osztják meg több generációs tapasztalataikat.

Márkuly István (Életfa Permakultúra)

:: Permaculture Resources Ireland & Életfa Permakultúra Kárpát-medence Permakultúra rendszer tervező és kivitelező – Tanácsadó – Akkreditált permakultúra oktató – Közösségfejlesztő

István aktív tagja az írországi permakultúra-hálózatnak. Munkája során elsősorban West Corkban dolgozik, az ottani permakultúrás közösség aktív tagja, viszont Írország más vidékeire, illetve Európába és Afrikába is rendszeresen hívják tervezni és tanítani.

A nemzetközi Earth Environmental Education és a Kárpát-medencei Életfa Permakultúra társalapítójaként elkötelezett a permakultúra elvei, filozófiája és gyakorlata közérthetővé tétele és népszerűsítése mellett, egy fenntarthatóbb jövő érdekében.

Bara István (Bara Tanya)

Családunk tapasztalatait, mindennapjait mutatjuk be. Életünket lassan átrendeztük a természet közelibb életmódhoz. Ehhez nagyban hozzásegített minket a tönkölyfogyasztás. Ahogy rendszeresen fogyasztottuk a kovászos tönköly kenyeret egyre jobban éreztük, hogy nem kezdenek ízleni a húsos ételek. Lassan ki is maradt az étrendünkből s egyre több házi, kerti finomság vette át a helyét. A tojást s a tejtermékeket ugyan úgy szeretjük, mint eddig.

Sokkal értékesebb lett számunkra mindaz a tiszta élelem, amivel a kert megajándékoz. A permakultúra segített abban, hogy a kis kert adottságait még jobban ki tudjuk használni. Folyamatosan alakítjuk, rendezzük, gondozzuk. Most, hogy itt is lakunk még jobban szeretnénk birtokba venni. Hosszú távú terveinkben kint a nagy tanyát is szeretnénk permakultúrás elvek szerint létrehozni. Ezen dolgozunk.

Ami kicsiben működik, nagyban is működhet. Bara István

Szentgróti Pál (Hagyományos építészet napjainkban)

Természetes alapanyagokból kialakított

 • épületek funkciói,
 • energiatakarékosság,
 • eco-building,
 • időtálló praktikák és a
 • hagyományos építészet és a modern technológia viszonya.

Megtanulhatod, hogyan teremtsd meg otthonodat

Fórika Endre "eapo" (VaLTo)

A cyber-világ mélységeiből szabadulva a védikus kultúrák hagyományos eszköztárával, és a természet segítségével sikerült talpra állnom és tennem egészségem fenntartásáért. A felmenőimtől örökölt tudást a modern kor tapasztalataival ötvözve fejlődik módszerem, amely a következő alap-igazságokra épül:

 • minden egyazon energia különböző aspektusa;
 • minden élő és élettelen folyamatosan harmóniára törekszik;
 • minden élőt a föld (szén), tűz (hidrogén), élet (oxigén) és - fehérje alapú létforma esetén - mozgás (nitrogén) energiája határoz meg.

Olyan technológiai megoldásokon és közösségi modelleken dolgozom, amely a természet mintáit veszi alapul és fenntartható módon alkalmazható. Ennek érdekében kezdeményeztem az intenzív permakultúrás képzést is, amely a Székelyföld határain túl is ismert Halasági-Csibi család és baráti társaság közösségét és tevékenységét hivatott segíteni, hogy minél több emberhez eljuthasson a természettel együttműködő élet kiváló példája.


Az esemény elérhető acebookon is és ide kattintva vehető fel naptárba


A képzést követően lehetőség van maradni a következő héten zajló kalákára: Orotvai Kaláka sorozat: Április-építő


Jelentkezés - lezárult!

Previous Post Next Post